Alla har vi väl som barn gått genom Spökhuset på Gröna Lund med fantastiska mysrysningar längs ryggraden, eller suttit i ett mörkt vardagsrum med endast några stearinljus som ljuskälla och sett en skräckfilm som fått en att skrika rakt ut eller sätta téet i halsen? Vad är det som får oss att vilja bli så skrämda att vi sedan måste sova med lampan tänd? Vad får oss att söka den sortens adrenalinkickar, frivilligt? Dessa och andra frågor fick oss att titta närmare på företeelsen med anordnade skräckupplevelser och "Haunted Houses".

Haunted House är ett koncept på skräckunderhållning som kommer från USA. Vi har inga direkt liknande upplevelser i Sverige eller övriga Norden. Det ville vi ändra på. Men istället för att  kopiera det amerikanska konceptet rakt av ville vi skapa något lite mer eget, en variant som låg närmare vår bakgrund inom teatern. Inte bara "pang på-skrämsel" och läskiga masker utan mer dramatisering och story.

Sagt och gjort, vi kastade oss ut och gjorde ett första försök. Vi beställde "likdelar" och låtsasblod från utlandet, hämtade inspiration från de hemskaste filmer vi kunde hitta och skrev karaktärsbeskrivningar. Lagom till Halloween 2014 höll vi våra första turer för publik på Bogesunds Slott i Vaxholm. Intresset var stort och vi sålde slut alla turer. Ett gott resultat och nöjd publik, men vi ville skrämmas ännu mer! Så året därpå vässade vi storyn, skruvade upp karaktärerna och gjorde slottet ännu mörkare... Publiken blev räddare, skriken ljöd högre och vi har fått blodad tand. Nu får framtiden visa på vilket sätt vi ska skrämma vettet ur er nästa gång!

Haunted House 2014

Haunted House - Besökarna 2015